Spoznajte vinársky dar Francúzska. Bordeaux

Bordeaux. Táto vinárska oblasť v juhozápadnom Francúzsku sa považuje vo svete za lídra v produkcii veľkých červených vín a za ustálený pojem. Na medzinárodných súťažiach a medzi odborníkmi sa teší až legendárnej sláve. Čím je ale réva z Bordeaux taká špecifická?

Od Keltov k Rimanom

Keď do tejto oblasti v prvom storočí nášho letopočtu prišli Rimania, už zo svojich pohárov popíjali skvelé víno. Ďakovať zaň mohli Keltom, ktorí toto územie obývali ešte pár stoviek rokov pred nimi. Boli to však práve Rimania, ktorí sa do výroby vína pustili vo veľkom. Aby mohli oslavovať svoje víťazné ťaženia, založili rozsiahle vinice a začali okolie kultivovať.

O veľa storočí neskôr (v roku 1156) si vďaka sobášu Vojvodkyne Eleanor z Akvitánie a Henricha II. tunajšie červené postupne vydobylo popularitu aj v anglických krajoch. Netrvalo dlho a vína z Bordeaux sa pili po celom Anglicku a tento francúzsky kúsok vinárskeho neba bol jedným z výhradných dovozcov na Britské ostrovy.

Ďalší úspech na seba nenechal dlho čakať a postupne sa vývoz rozšíril aj do Ameriky. To nahralo do kariet podnikavým Holanďanom, ktorí v 17. storočí neváhali a so svojou povestnou znalosťou poľnohospodárstva začali vysúšať močiare okolo rieky Garonny a masívne rozširovať vinice.

Ďalšie storočia písali o niečo smutnejší príbeh v podobe epidémií plesní a následného poklesu úrody, z ktorého sa oblasť dostala až v 20. storočí. To ale nezabránilo tomu, aby sa Bordeaux stalo skloňovanou formulkou po celom svete.

Beautiful landscape view on the vineyards in Saint Emilion

Plán Dionýzov

Keď sa na oblasť Bordeaux pozriete, skoro to vyzerá, že bola na pestovanie hrozna vytvorená. Celú ju ako vodné nožnice rozdeľuje rieka Garonna na dva brehy. Ten ľavý sa nachádza bližšie k Atlantickému oceánu a ponúka podložie s obsahom štrku, ktoré svedčí odrodám vhodným pre dlhšiu dobou zrenia.

Podložie pravého brehu je ílovité s vyšším obsahom vápenca, čo nahráva skvelým Merlotom. K dokonalosti pridáme pomerne stabilnú vlhkosť spoločne s krátkou zimou a raj milovníkov vína je na svete.

Pokiaľ sa vám do rúk dostane fľaša z Bordeaux, pravdepodobne to bude cuveé z Cabernet Sauvignon, Merlot či Cabernet Franc. Naraziť môžete ale aj na biele víno z odrôd Sauvignon, Sémillon alebo Muscadelle. To ale nie je všetko, ani sladké vína tunajší vinári neopomenuli. Vyrába sa tu preslávené Sauternes, ktoré je označované za jedno z najlepších dezertných vín sveta.

Medoc, St. Emilion a Graves

Medzi vinársky naladenou verejnosťou by ste ťažko našli niekoho, komu sa pri debate o francúzskom víne nevybaví aspoň jedna z týchto oblastí. Každá z nich je iná, ale jedno majú spoločné. Pochádzajú z nich tie najzvučnejšie vína s nápisom Bordeaux na etikete.

Medoc

Bezpochyby najznámejší región ležiaci na sever od mesta Bordeaux a nachádza sa tu 1500 vinohradov. Medoc leží blízko Atlantického oceánu a vďaka tomu sú tu vyššie priemerné zrážky, potrebné pre korene vínnej révy.

Tajomstvo sa ale skrýva v jedinečnom miestnom profile pôdy tzv. terroir, ktorý vďaka vysokému obsahu kameňa úplne perfektne odvádza vodu a dlho drží teplo toľko . Najčastejšie sa tu pestuje Cabernet Sauvignon a Merlot.

St. Emilion

Na severovýchod od Bordeaux sa rozprestiera o niečo menšia oblasť ako Medoc, ale nemenej významná. Lokálne podložie je prevažne kamenisté. Najviac si pochutíte na tunajšom Merlot a Cabernet Franc s typicky ostrou chuťou.

Graves

Tento sub-región, ktorého názov znamená v preklade štrk, je známy vďaka svojej širokej produkcii. Nájdete tu nielen typicky červené vína, ale tiež suché a sladké biele. Graves sa považuje za kolísku klaretu. Červené vína z Graves sú najčastejšie cuvée Cabernet Sauvignon s malým zastúpením Merlot a Cabernet Franc a v prípade bielych vín Sémillon či Sauvignon Blanc.

 

Aby ste sa mali možnosť s Bordeaux trochu viac zoznámiť vy aj vaši blízki, vybrali sme pre vás zaujímavé vína z Bordeaux, ktoré preveril čas. Hodia sa skvelo ako darček k okrúhlemu výročiu alebo ako prírastok do zbierky.

Spoznajte vinársky dar Francúzska. Bordeaux