360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Nebbiolo a Sangiovese: Menej známe druhy červeného vína

červené víno Taliansko

V dlhej histórii pestovania vína sa objavujú nové odrody, získavajú na popularite, šíria sa do sveta alebo naopak upadajú do zabudnutia. Neuveriteľná rozmanitosť kultivarov vínnej révy ide ruka v ruke potrebe pestovateľov prinášať na trh nové chute, vône, odtiene, ale aj brániť sa škodcom a vzdorovať nepriazni počasia. Pozrite sa s nami na históriu menej známych druhov červených vín z oblasti Talianska.

Niektoré vína sú také rozšírené, že ich nemôžete obísť – nápoje vyrábané z ich plodov sú všade od luxusných reštaurácií až po ponuky supermarketov. Iné odrody sú z rôznych dôvodov vzácnejšie a ich mená nezasiahli do všeobecného povedomia. Aj tak sa ich príbehy často vinú históriou odpradávna.

Nebbiolo: Červené víno zo zahmlených koncov Piemontu

Langhe je kopcovitá krajina na brehoch rieky Tanaro na severe Talianska. Tunajšie svahy sú rozdelené do pravidelných radov viníc, ale oblasť je známa aj vďaka svojim hľuzovkám a syrom, ktoré sa s vínom často kombinujú. Koncom októbra obvykle padne na lahnghské kopce hustá hmla a na niekoľko dní panorámu vínnych rév schová. A práve hmla dala názov jednej z raritnejších odrôd červeného talianskeho vína: Nebbiolo.

Prvé zmienky o hmlovom víne pochádzajú z 13. storočia a potom sa objavujú s rastúcou frekvenciou v ďalších stredovekých rukopisoch. Svoje najväčšie chvíle slávy ale zažili bobule tohto talianskeho vína v 18. storočí, kedy sa anglickí kupci pod tlakom horšiacich sa vzťahov so susedným Francúzskom rozhodli dovážať Nebbiolo z Piemontu priamo do Londýna. Kvôli mizernému dopravnému spojeniu na londýnskom trhu odolali odrody z Bordeaux, popularita Nebbiola ale rástla až do plesňovej epidémie v polovici 19. storočia.

Obrovské plochy zničených viníc viedli množstvo vinárov k prechodu na pestovanie iných odrôd vína a Nebbiolo sa stiahlo z rozsiahlych talianskych viníc na niekoľko málo percent Piemontu.

vinařská oblast laghe nebbiolo

Talianske vína s dedičstvom Nebbiola

Napriek strate časti svojho postavenia stále patrí Nebbiolo medzi dôležité odrody talianskeho vína a jeho bobule stoja za radom viac či menej známych vín. Medzi známejšie patrí Barolo, ktoré s povesťou jedného z najlepších talianskych vín dosiahlo až na titul „kráľa vín“. Medzi menej známymi spomeňme aspoň vína Gattinara alebo Valtellina superiore.

Gattinara obsahuje minimálne 90 % Nebbiola a môže byť miešaná s ďalšími odrodami. Svoje pevné miesto medzi červenými talianskymi vínami si vydobyla predovšetkým svojou dlhovekosťou, vďaka ktorej sa v určitých etapách mohla popularitou merať aj s velikánmi, ako je Barolo alebo Barbaresco.

Minimálne deväťdesiatpercentný podiel Nebbiola musí spĺňať aj talianske víno Valtellina superiore, spojené predovšetkým s provinciou Sondrio v Lombardii.

V Novare a Vercelli na severe Piedmontu dostalo Nebbiolo svoj miestny názov, Spanna, s ktorým sa tiež môžete stretnúť. Zo Spanny sa obvykle vyrábajú ľahšie, zemitejšie vína.

História vína boha Jupitera: Červené víno spojené so starým Rímom

Rozšírenejšie ako bobule Nebbiola je talianske víno Sangiovese, ale jeho meno neznie za hranicami Talianska príliš povedome. Ak ste ale niekedy ochutnali Brunello di Montalcino alebo Rosso di Montalcino, vedzte, že ste práve pili Sangiovese, ktoré je jedinou povolenou odrodou na výrobu týchto vín. Ako prímes je potom neoddeliteľnou súčasťou aj nesmierne presláveného talianskeho vína Chianti a rady ďalších červených vín.
Sangiovese dominuje regiónu Toskánska a tiahne sa predovšetkým v pruhu medzi Rímom a Laziom. Meno získalo podľa svojej farby z latinského sanguis Jovis, tj. krv Jupitera.

Aj keď prvé zmienky o tomto víne pochádzajú až z 16. storočia, obvykle sa mu prisudzujú korene siahajúce až do obdobia Rímskej ríše a to predovšetkým kvôli jeho menu – Jupiter bol rímskym bohom. Tradične šlo o víno cenené v rôznych prímesiach, podľa dobových zápisov pripadalo ranne novovekým degustátorom samotné ako príliš „kyslé“. Sangiovese v prímesiach s inými ako talianskymi vínami je známe pod súhrnným názvom supertoskánských vín.

Vyššie uvedené vína sú úzko späté so svojimi talianskymi vinárskymi regiónmi. Aj keď za hranicami Talianska ich mená znejú menej povedome ako notoricky známe odrody červených vín, vo svojich oblastiach hrajú dôležitú rolu a majú za sebou pôsobivú históriu. Všetky spomínané vína sa nielen stále pestujú, ale aj archivujú a v ponuke luxusných vín ich môžete nájsť v rôznych fľašiach a rôznych ročníkoch.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi