360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Mercurey a Sancerre – menej známe biele vína z Francúzska

Mercurey a Sancerre: Menej známe biele vína z Francúzska

V minulom článku sme písali o najslávnejších druhoch bieleho vína, dnes si predstavíme naopak tie menej známe – konkrétne z Francúzska. Francúzske víno ako také nemôže azda nikto považovať za neznáme, aj tak sa niekedy môžeme stretnúť s vínom z Francúzska, o ktorom sme toho zatiaľ toľko nepočuli. Odborník síce bude vedieť, s akým vínom má tú česť, ale ten, kto do sveta vín iba vstupuje, nemusí tušiť… Poďme sa v tomto článku pozrieť na vybrané z nich.

Na úvod si ešte pre istotu pripomeňme, že Francúzsko používa na označovanie vín takzvaný apelačný systém. Ten je založený na princípe vyzdvihujúcom región, z ktorého pochádza hrozno spracované do daného vína. Na etiketách sa tak u jednotlivých vín preto najčastejšie stretnete s výrazným menom oblasti ich pôvodu.

V niektorých prípadoch však bude dominovať slovo Chateau (zámok), ktoré označuje vinárstvo, kde sa víno zrodilo. Zaujímavé je, že sa na danom mieste žiadny zámok vlastne ani nachádzať nemusí. A do tretice uveďme ešte označenie Vin de Pays, ktoré je prepojené s názvom niektorej z charakteristických odrôd.

Dva tipy na objavenie francúzskeho vína

Vinárske regióny Francúzska sa nachádzajú na takmer celom jeho území a napríklad abecedne ich môžeme zoradiť takto: Alsasko, Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Jura, Languedoc – Roussillon, Provensálsko + Korzika, Savojsko, Stredné Francúzsko, Údolie rieky Loira a Údolie rieky Rhona. My teraz spoločne nazrieme do dvoch z nich.

1. Mercurey: Biela perla z Burgundska

Jednou z najznámejších obcí Burgundska je Mercurey, ktorá je zároveň dominantnou apeláciou v oblasti nazývanej Côte Chalonnaise. Aj keď z burgundských vín si môžete dopriať hlavne luxusné červené, zabudnúť nemôžeme ani na biele víno.

Prevládajúcou bielou odrodou regiónu je Chardonnay, ktoré tu má aj svoj pôvod, a biele vína z Mercurey môžu byť založené ešte s podielom odrody Pinot Blanc. Najčastejšie ale narazíte na jednoodrodové víno so stopercentným obsahom Chardonnay.

Najbližšie okolie apelácie má status Premier Cru, v širšom okolí sa potom nachádzajú vinice s klasifikáciou Mercurey AOC (Apellation ďOrigine Controlée).

Mercureybohaté a plné biele vína, obvykle žltkastej farby so zelenými odtieňmi. Ucítite z nich arómu bieleho ovocia, hlavne jabĺk. Majú sviežu minerálnu chuť a na záver pôsobia dojmom mäkkosti a teplosti. Odporúčajú sa otvárať od tretieho roku a podávať ako aperitív.

Chardonnay zreje v októbri a dosahuje vysokú cukornatosť, svedčí mu tiež dozrievanie v barikových sudoch. Mercurey vína sa skvelo kombinujú so syrmi a omáčkami so smotanovým základom, hodia sa aj k údeným rybám, morským plodom alebo steakom.

2. Sancerre: Biela perla z údolia rieky Loira

Vína Sancerre pochádzajú z rovnomennej vinárskej apelácie, ktorej prevažná časť sa nachádza na ľavom brehu rieky Loira. Najčastejšie tu nájdeme bielu odrodu Sauvignon Blancs, ktorá je základom práve pre tunajšie biele vína. Vychutnať si môžete ale aj Sancerre rosé alebo červené Sancerre z odrody Pinot Noir.

Pravdou však zostáva, že Sancerre je predovšetkým kráľom Sauvignonov. Sú to tradične suché, plné vína s ovocnými chuťami a jemnými kvetinovými vôňami. Oceníte na nich vyváženú kyslosť a grapefruitové tóny s prímesou broskyne. Rozpoznať môžete aj chuť černíc, ananásu alebo egrešu.

Práve tieto vína sú jedným z ukážkových príkladov toho, aký veľký vplyv má na výslednú podobu vína terroir. Takmer 400 výrobcov vína tu skúša svoj um a vyrába aj excelentné cuvée. Typické Sancerre zrejú väčšinou v nerezových tankoch, aby si zachovali svoju sviežosť a ľahkosť.

Sancerre sa hodí k pokrmom z rýb, vzájomne sa doplní s plesňovými a kozími syrmi. Zo všetkých druhov mäsa si bude najlepšie rozumieť s hydinou.

Náš tip: Za pozornosť stojí určite celý región s rovnomenným mestom Sancerre, ktoré očarí hlavne milovníkov histórie. Mestečko s približne 1400 obyvateľmi má kopcovitý ráz a ponúka krásny výhľad na rieku Loira.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi