Kráľ vín Barolo je pripravený dostať vás do kolien

Severotalianske suché víno z oblasti Barolo je vo svete často označované ako jedno z najlepších talianskych vín. Právom sa mu preto hovorí re dei vini – kráľ vín. Vyrába sa z hrozna Nebbiolo, ktoré mu prepožičiava nezameniteľnú chuť, čo vínam z tejto odrody z oblasti Langhe dokonca vyslúžilo ochrannú známku pôvodu.

Ako sa to celé začalo?

Keď na začiatku 18. storočia Paolo Francesco Staglieno spisoval vinársky manuál pre talianskych vinárov Camillia Bensa, asi len ťažko mu napadlo, že bude považovaný za otca jedného z najznámejších vín na svete.

Camillo Benso si ho pozval na svoju vinicu preto, aby zvýšil kvalitu a stabilitu vín a umožnil následný export. To sa bez akýchkoľvek pochybností podarilo a vedľajším produktom zlepšenia výrobného procesu bolo to, že z doposiaľ sladkého vína sa stalo víno suché. Táto zmena ale nijako neodradila jeho konzumentov a víno Barolo si zanedlho získalo obľubu dokonca v aristokratických kruhoch.

Rod Savojských, vtedy ovládajúci celú oblasť Piemontu s hlavným mestom Turín, si toto víno natoľko zamiloval, že sa mu začalo hovoriť víno kráľov či kráľ vín. Ako plynul čas, začal tiež narastať obchodný potenciál tohto artikla. To prilákalo kupcov, ktorí víno začali hromadne skupovať a zakladať výrobne.

Vývoj udalostí vyvrcholil až v takzvaných „barolských vojnách“ okolo roku 1960, kedy sa jednotliví výrobcovia začali preťahovať o to správne víno. Zatiaľ čo jedna strana zrýchlila proces výroby a macerácie, druhá, tradičnejšia, začala pridávať iné odrody na zvýraznenie farby, jemnosti a ovocnej chuti. To spôsobilo badateľný rozdiel medzi tradičnými vinármi a „modernistami“. Tento rozdiel bol však zjemnený zmenou legislatívy v roku 2015, ktorá nariadila striktnejšie podmienky a prinútila tradičných výrobcov adaptovať niektoré moderné technológie.

Výroba nie je hračka

Spomínané sprísnenie hygienických a technologických podmienok síce čiastočne vytlačilo tradičné postupy, ale víno z oblasti Barolo si stále uchováva svoj nezameniteľný charakter. Hrozno odrody Nebbiolo sa vyznačuje podlhovastým pyramídovým tvarom s malými bobuľami a ich najslávnejšie exempláre pochádzajú z vinárskej oblasti Langhe.

Zber hrozna prebieha v polovici októbra a potom začína to pravé vinárske umenie. Fermentácia totiž prebieha pod prísnou kontrolou teploty a doba macerácie sa líši podľa historického prístupu vinárstva od 7 do 30 dní. Čo však robí Barolo výnimočným je nutnosť dozrievania najmenej 3 roky a z toho 18 mesiacov v dubových sudoch.

Chuť hrá prím

Pokiaľ ste fanúšikmi plných a robustnejších vín s výraznou trieslovinou, Barolo je pre vás ako ušité. Typické Barolo sa totiž pýši arómou fialiek, čokolády a sušených sliviek, má plné telo, dlhší záver a skvelo sa hodí k ťažším pokrmom a mäsám. Ako už bolo povedané, je síce telnaté, ale vôbec mu to neuberá na elegancii a talianskej finese. Tieto vlastnosti dodávajú niektorým vínam z tejto oblasti skvelé predpoklady na archiváciu a trpezlivých gurmánov častokrát odmenia.

Ktoré je to pravé?

Medzi najznámejšie vinárstva produkujúce toto skvelé víno patria Marchesi di Barolo, Pio Cesare, a Bruno Giacosa produkujúce pod značkou Azienda Agricola Faletto. Keď siahnete po ročníku 1978, chybu určite neurobíte. Za ďalšie významné ročníky sú odborníkmi považované napríklad roky 1962, 1964 a 1982.

 

Kráľ vín Barolo je pripravený dostať vás do kolien