360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Brunello di Montalcino, „tmavá“ tradícia z Toskánska

brunello di montalcino

Slávne toskánske vína… Kto by ich nemiloval? Medzi najlepšie vína z Toskánska a celého Talianska patrí nepochybne aj Brunello di Montalcino, ktoré je známe po celom svete. Jeho temne červená farba sľubuje nezabudnuteľný chuťový zážitok plný slnka a harmónie. Pozývame vás na zoznamovací pohárik!

Keď sa rodí tradícia: Brunello di Montalcino v histórii

Prvé historické zmienky dávajú Brunello do súvislosti s červeným vínom vyrobeným v regióne Montalcino už v 14. storočí. Červené vína z tejto oblasti si postupne získavali meno a v polovici 19. storočia to bol miestny farmár Clemente Santi, kto identifikoval a izoloval odrodu Sangiovese, z ktorej sa Brunello dodnes vyrába. Na jeho výrobu musí byť použitých 100 % hrozna tejto odrody.

V tradícii potom pokračoval jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi, ktorý v roku 1888 priviedol na svet víno z tých najlepších kríkov a dosiahol slávu niekoľkých ročníkov Brunella di Montalcino.

Po druhej svetovej vojne sa Brunello di Montalcino zaradilo medzi najlepšie talianske vína a počet jeho producentov sa postupne zvyšoval, až presiahol číslo päťdesiat. V roku 1980 získalo Brunello a región Montalcino ako prvá talianska oblasť certifikát DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – čo je najvyšší stupeň hodnotenia talianskych vín.

Dnes má Brunello v produkcii približne 200 vinárov a dopyt po ňom je stále vysoký. Patrí k najluxusnejším a najdrahším vínam na trhu.

Náš tip: Zaujímá vás viac informácií o označovaní vína? Prečítajte si článok o klasifikácii európskych vín.

brunello di montalcino

Čo robí Brunello jedinečným?

Je to určite oblasť, kde sa odroda Sangiovese pestuje. Región Montalcino má najsuchšie a najteplejšie podnebie z celého Toskánska, čo sa odráža na už spomínanej sýtočervenej farbe Brunella. Hrozno sa pestuje asi 400 metrov nad morom v severovýchodnej časti tejto vinárskej oblasti a jeho zber sa robí výhradne ručne.

Názov vína znamená v preklade zdrobneninu „tmavý“ alebo „krásne temný“ a v Brunelle môžeme nájsť odraz celého pomerne širokého terroir, v ktorom sa spája niekoľko lokácií s čiastočne odlišnými geografickými a klimatickými podmienkami.

Vôňa Brunella je bohatá a komplexná. Prevažuje aróma višní, sliviek a fialiek, ale ucítiť môžete napríklad aj čučoriedky, vanilku alebo škoricu. Postupne potom prechádza do chute tabaku, čokolády či kože. Na podnebí sa prejaví jemnosť, elegancia a zamatový dotyk. Ovocné tóny majú dlhý dozvuk.

Nikam sa neponáhľajte – talianske vína Brunello majú svoj čas

Brunello di Montalcino podlieha prísnym požiadavkám na výrobu aj dozrievanie. Po šetrnom lisovaní hrozna prebieha macerácia v oceľových tankoch, kedy sa zo šupiek uvoľňuje typická farba a chuť muštu. Nasleduje riadená fermentácia pri teplote 30 °C. Víno zreje tri roky vo veľkých sudoch a potom musí „ležať“ ešte minimálne jeden rok vo fľaši.

Brunello sa tak dostáva ku svojim zákazníkom a konzumentom najskôr päť rokov po zbere, Brunelo di Montalcino označované Riserva dokonca až po šiestich rokoch. je to ideálne víno na archiváciu, obvyklá čas na rozvoj jeho potenciálu je 20 – 25 rokov.

Za najlepšie ročníky Brunella (podľa Consorzio del Vino Brunello di Montalcino) sú považované roky 1945, 1955, 1961, 1964, 1970, 1975, 1985, 1988, 1990, 1995, 1997, 2004, 2006, 2007, 2010, 2012, 2015.

Gurmánsky tip na záver: Brunello di Montalcino a ďalšie plné červené talianske vína si najlepšie vychutnáte v kombinácii s červeným mäsom, zverinou alebo vybranými typmi syrov – napríklad pecorino.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi